ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Featured

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                           

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΑΤΡΩΝ                        

Πάτρα, 7 Ιουνίου 2018

Αριθμ. Πρωτ.:   748

Όπως είναι γνωστό, στις 29/6/2018 λήγει η διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που αφορά στα ακίνητα της αρμοδιότητας του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών του Δήμου Πατρέων. Από 30/6/2018 το κτηματολογικό γραφείο Πατρών γίνεται οριστικό και δεν θα επιτρέπεται πλέον καμία διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών.

Ενδεικτικά, από τις 30/6/2018 και μετά...

  • Όσα ακίνητα φαίνονται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή με αυτό τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο θα «υφαρπάσει» περιουσίες πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα στις διορθώσεις αυτές για διάφορους λόγους (κάτοικοι εξωτερικού, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας μόνοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας κ.λ.π.)
  • Όσα ακίνητα φαίνονται τώρα ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω του δήθεν Δασικού χαρακτήρα της έκτασης και αρκετοί συμπολίτες έχουν υποβάλει ένσταση, ακόμα και αν η ένστασή τους μελλοντικά γίνει δεκτή, θα χάσουν το ακίνητό τους, αφού αυτό με την οριστικοποίηση των εγγραφών θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο. Τούτο θα συμβεί ακόμα και αν στο δασικό χάρτη το ακίνητο δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασικό και φέρεται στα κτηματολογικά φύλλα ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου λόγω της αρχικής δήλωσης ως δασικού.
  • Όσα ακίνητα δεν έχουν καταχωριστεί ακόμα στα κτηματολογικά φύλλα και κάποιος θέλει να ασκήσει αγωγή, στην περίπτωση που για την νομιμοποίησή του είναι απαραίτητη η καταχώριση του τίτλου του (π.χ. αποδοχή κληρονομίας) είναι σχεδόν βέβαιο, ότι δεν θα έχει προλάβει να περάσει τον έλεγχο νομιμότητας, αφού σήμερα ελέγχονται οι πράξεις του Μαρτίου 2018 λόγω της αλλαγής του νομικού καθεστώτος στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και δεν θα μπορεί να ασκήσει αγωγή νόμιμα.
  • Για όσα ακίνητα εκκρεμεί ο έλεγχος νομιμότητας καταχωρητέας πράξεως και για κάποιο λόγο απορριφθεί  η αίτηση καταχώρισης, ο ιδιοκτήτης του δεν θα μπορεί να διορθώσει το τυχόν σφάλμα για το οποίο αυτή απορρίφθηκε (και το οποίο μπορεί να οφείλεται και σε υπαιτιότητα του Κτηματολογίου), ούτε εξωδικαστικά ούτε δικαστικά.

Σε όλες τις παραπάνω ενδεικτικά αναφερόμενες περιπτώσεις και σε πλείστες όσες άλλες, δημιουργείται πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό  καθεστώς και οι πολίτες μπαίνουν σε απίστευτες περιπέτειες, για τις ιδιοκτησίες τους, τις οποίες δηλώνουν στο Ε9, πληρώνουν φόρους κ.λ.π.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η ανάγκη παράτασης των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου στην παρούσα φάση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους 2018, είναι παραπάνω από επιτακτική! Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών με μια σειρά ενεργειών (σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό και αίτημα συνάντησης μαζί του, επικοινωνία με τους αρμοδίους του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ» και ενημέρωση των Μ.Μ.Ε.) έχει ζητήσει ήδη την παράταση των εγγραφών του Κτηματολογίου, χωρίς όμως, προς το παρόν, καμία θετική ανταπόκριση.

Όλοι οι τοπικοί φορείς της πόλης μας οφείλουμε να κινητοποιηθούμε δείχνοντας την ευαισθησία μας για ακόμα μια φορά για ένα φλέγον ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς μας. Μόνο από κοινού, πιέζοντας άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ό,τι μέσο διαθέτει ο καθένας μας θα επιτύχουμε το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την προστασία των συμπολιτών μας, οι οποίοι  διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με την απώλεια της περιουσίας τους και με ό,τι αρνητικό επακόλουθο μπορεί να επιφέρει αυτή!

 

                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ                                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

 

ΠΡΟΣ

Τους κ. κ. Βουλευτές Αχαΐας

Ενταύθα

Αξιότιμοι κ. βουλευτές,

               Στις 29/6/2018 λήγει η διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που αφορά στα ακίνητα της αρμοδιότητας του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών του Δήμου Πατρέων. Από τις 30/6/2018 το κτηματολογικό γραφείο Πατρών γίνεται οριστικό και δεν θα επιτρέπεται πλέον καμία διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών.

               Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών με σχετική επιστολή του τόσο στον αρμόδιο υπουργό, όσο και στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» (βλ. επισυναπτόμενο έγγραφο) έχει ζητήσει ήδη την παράταση των εγγραφών του Κτηματολογίου Πατρών, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους 2018, χωρίς όμως, προς το παρόν, καμία θετική ανταπόκριση.

               Με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας, τα οποία θα θιγούν από την οριστικοποίηση στις 29/6/2018 των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολογικό Γραφείο Πατρών, σας καλούμε όπως συνδράμετε από τη θέση σας σ΄ αυτή την προσπάθεια.

                       

                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ                                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

 

back to top